Male sramne ustnice in težava pri teku

Pri svojih letih se trudim ohraniti dobro telesno formo, a sem pred časom občutila, da tek ni več tako prijeten, odkar sem med tuširanjem opazila, da so moje male sramne ustnice nekoliko povečane. Po navadi so oblačila ozka in oprijeta, da je tek čim lahkotnejši, a me je to pričelo iz dneva v dan vedno močneje motiti. Dražeč občutek, ki je bil čedalje bolj neprijeten, začel se je pojavljati tudi izcedek in kasneje vnetje, ki pa ga je bilo potrebno sanirati z zdravniško pomočjo. 

Tako sem obiskala svojega ginekologa, kateremu sem predstavila težavo, sama sem že opazila, da so moje male sramne ustnice povečane, zato je predlagal operativni poseg. Nisem želela opustiti tekaških treningov, saj mi rekreacija ob vsem tem tempu pomeni res veliko, zato sem bila takoj za to, da opravim vse preglede in rešim nastalo situacijo.

Pričela sem raziskovati, zakaj pravzaprav pride do tega pojava in eden izmed naštetih razlogov je bil porod in ja seveda, moj porod je bil sila neprijeten, saj je naša malčica imela veliko porodno težo in moje težave so se pričele kmalu potem. Je pa zanimivo, da imajo nekatere ženske povečane male sramne ustnice že od rojstva, za mnoge to ni moteče in lahko normalno živijo s tem, tako da poseg zmanjšanja ni potreben. 

S psihološkega vidika lahko tako stanje, kjer so male sramne ustnice povečane, vplivajo na samozavest, nezadovoljni občutek pri nošenju ozkih oblačil, prihaja lahko tudi do nelagodja pri spolnih odnosih, se pa odraža tudi pri vsakodnevnih opravilih, celo pri hoji in sedenju. 

Zato male sramne ustnice korigiramo z operativnim posegom, ki se imenuje labioplastika. Gre za zmanjšanje ali lepotni popravek spolovila, ki vrne naravni videz. Poseg traja nekje eno uro, samo okrevanje pa traja 10 do 14 dni. Med tem časom je možna oteklina spolovila, rahle bolečine, ki nakazujejo na celjenje. Ker gre za lepotni popravek, je temu primerno seveda tudi celjenje in okrevanje, ki ga ne smemo zanemariti.