Sladkorna bolezen in na kakšen način jo lahko tudi sami dovolj učinkovito preprečujemo

Sladkorna bolezen velja za bolezen sodobne družbe. In tako kot to velja za vse druge bolezni, lahko tudi sladkorno preprečujemo oziroma je mogoče za nekaj časa odložiti njen nastanek. V prvi vrsti moramo kar sami poskrbeti za dovolj zdrav način življenja. To pomeni, da se moramo redno gibati, zdravo prehranjevati ter vzdrževati normalno telesno težo. Za takšen način življenja pa se je treba odločiti čim bolj zgodaj. V takšnem duhu je vsekakor treba vzgajati tudi naše otroke.

In zakaj sladkorna bolezen sploh nastane? Kateri so pravzaprav glavni krivci oziroma dejavniki, ki jo lahko povzročajo? Eden od glavnih krivcev za povečanje krvnega sladkorja po obroku so zagotovo ogljikovi hidrati. Ti se nahajajo v škrobnih živilih, sadju, stročnicah in mleku. Vsekakor sladice in kuhinjski sladkor niso prepovedani, kljub temu pa jih strokovnjaki ne priporočajo kot glavni obrok. Dovoljeni so le v manjših količinah pri uživanju glavnega obroka.

Tudi uživanje nezdravih maščob vpliva na nastanek bolezni

Vsekakor pa je sladkorna bolezen lahko tudi posledica uživanja nezdravih maščob. Tem se je treba na veliko izogibati, ker redijo ter okvarjajo naše žile. Povzročajo namreč aterosklerozo. Maščobe rastlinskega izvora so bolj zdrave. Bolj kot rdeče meso se priporoča uživanje belega mesa in rib, ker vsebujejo bistveno manj maščob.

Paziti morate tudi na to, da so obroki razporejeni čim bolj enakomerno. Strokovnjaki za prehrano priporočajo od tri do pet obrokov na dan. Vsakega pa morajo sestavljati različne vrste živil. Čeprav tudi alkohol ni prepovedan, pa se odsvetuje uživanje piva. To namreč vsebuje ječmenov slad, ki lahko zelo poveča vrednosti krvnega sladkorja. Dovoljen pa je na primer kozarec rdečega vina po kosilu.

Da bo sladkorna bolezen še manj verjetna

Že na začetku smo omenili, da je sladkorna bolezen oziroma njen nastanek lahko odvisen od številnih dejavnikov. Poudarili smo tudi velik pomen gibanja. Da bo torej sladkorna bolezen še manj verjetna, si vsaj eno uro na dan privoščite gibanje na svežem zraku.