Ko nas obišče dimnikar, vemo, da je peč varna za uporabo

Pri nas doma imamo samo eno ogrevanje in to je kamin v dnevni sobi. Ja, morali bi imeti centralno ogrevanje, vendar ga žal nimamo. Takrat, ko smo gradili hišo, ni bilo denarja še za to, zato smo se odločili samo za kamin, ki pa ga dimnikar vsako leto dvakrat pregleda.

Letos se je kurjava začela uporabljati prej kot pa po navadi. Tako sva z možem morala zakuriti prej, preden je prišel dimnikar, da nam je pogledal kamin. Jaz priznam, da mi to nikakor ni bilo všeč in da sem komaj zakurila, ker sem si res želela, da bi dimnikar prej peč pogledal. Tako se počutim bolj varno, kajti večkrat je kamin zakurjen in mi gremo od doma. Tako sem bila jaz tokrat prestrašena, ker vedno počakamo, da pride dimnikar in nam da zeleno luč, da je kamin dober in tako začnemo našo sezono. 

Letos pa je bilo vse prej in tako je dimnikar imel kar gužvo in smo prišli na vrsto šele čez 14 dni. No, saj prišel je, tako da je bilo vse, ok. Vse je pregledal in povedal, da je kamin dober in da je dimnik čist. Vedno nam tudi pove, kakšna drva so najbolj primerna, tako da vedno pazimo, da kurimo suha drva. Imamo sicer problem, ker imamo drva na prostem in ko pride dež jih zmoči, tako smo letos drva skrbno prekrili in tako smo poskrbeli, da tudi v dežju niso več mokra. Tudi dimnikar je videl, da lepo skrbimo za drva in da naj tako tudi ostane, ker je kurjava bolj varna. Naj nikar ne kurimo svežih drv, ker to ni dobro.

Letos bo zima dolga, če se je začelo tako zgodaj, da smo začeli kuriti predčasno, kaj šele bo. Dobila sva tudi nasvet, dimnikar nama je rekel, da naj raje drve kupiva na zalogo, ker bodo tako še bolj suha, ker jih bova imela dlje časa doma.